Bijverdienen als virtual assistant

Starten als virtual assistant: mijn ervaring

Als je op zoek bent naar een flexibele manier om wat bij te verdienen, dan is werken als virtual assistant misschien iets voor jou. Ik ben zelf een paar jaar geleden begonnen als virtual assistant en ik kan met zekerheid zeggen dat het een leuke en lucratieve manier is om geld te verdienen. In dit artikel deel ik graag mijn ervaring en tips met je.

Wat is een virtual assistant?

Een virtual assistant is iemand die op afstand ondersteuning biedt aan ondernemers, managers of bedrijven. Dit kan variëren van het beantwoorden van e-mails en het bijhouden van de agenda tot het maken van presentaties en het beheren van social media accounts. Als virtual assistant werk je meestal vanuit huis en bepaal je zelf je eigen werktijden.

Als virtual assistant is het belangrijk dat je goed kunt plannen, communicatief vaardig bent en zelfstandig kunt werken. Ook is het handig als je over enige technische kennis beschikt, zoals het werken met programma’s als Microsoft Office en Google Suite.

Hoe ben ik begonnen?

Ik ben begonnen als virtual assistant nadat ik mijn baan had verloren en op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Ik kwam in contact met een ondernemer die op zoek was naar iemand die hem kon ondersteunen bij zijn dagelijkse werkzaamheden. Ik besloot de sprong te wagen en ben aan de slag gegaan als virtual assistant.

In het begin was het even wennen om vanuit huis te werken en mijn eigen werktijden te bepalen, maar al snel kreeg ik de smaak te pakken en begon ik steeds meer opdrachten binnen te halen. Ik heb inmiddels een vast klantenbestand opgebouwd en verdien hiermee een leuk extra inkomen.

Hoeveel kun je verdienen als virtual assistant?

Als virtual assistant kun je een behoorlijk inkomen verdienen, afhankelijk van het aantal opdrachten dat je binnenhaalt en de tarieven die je hanteert. Gemiddeld kun je als virtual assistant tussen de €15 en €50 per uur verdienen. Dit bedrag kan echter hoger liggen, afhankelijk van je ervaring en expertise.

Het is belangrijk om realistische tarieven te hanteren en niet te laag te gaan zitten. Je wilt immers wel een eerlijke vergoeding ontvangen voor het werk dat je verzet. Zorg er ook voor dat je goede afspraken maakt met je klanten en duidelijke tarieven communiceert.

Tips voor beginnende virtual assistants

Als je overweegt om te starten als virtual assistant, dan heb ik nog een aantal tips voor je:

  • Zorg voor een professionele website of online portfolio waarop je je diensten kunt presenteren.
  • Netwerk met andere virtual assistants en ondernemers om zo meer opdrachten binnen te halen.
  • Houd je kennis up-to-date en blijf investeren in jezelf door het volgen van cursussen en trainingen.
  • Wees gedisciplineerd en stel duidelijke doelen voor jezelf om zo gemotiveerd te blijven.

Ik hoop dat mijn ervaring en tips je hebben geïnspireerd om ook te starten als virtual assistant. Het is een leuke en flexibele manier om wat bij te verdienen en wie weet groei je uit tot een succesvolle ondernemer in deze branche. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *